
Připravte si ingredience
Ještě než začnete thajskou kuchyni vařit, musíte si připravit správné ingredience.
Maso+Vege: vepřové a kuřecí, někdy kachní, hovězí, tofu, nebo vejce
Příloha: Asijská rýže, jasmínová rýže, nudle (rýžové, pšeničné a z mungových klíčků)
Zelenina: lilek, mrkev, zelí, kukuřice, bambus, rajčata, okurka, výhonky z fazolí mungo
Ovoce: mango, papája, chlebovník, mangostana, liči, pomelo, ananas, durian, longan, kokos
Koření a ochucovadla: česnek, galangal, koriandr, citronová tráva, thajská bazalka, kurkuma, šalotka, limetkové listy, krevetová pasta, rybí omáčka, chilli papričky, kokosový cukr

Umění kombinovat
Jaké pokrmy můžete připravit kombinací thajských chutí?

Khao khai chiao
Omeleta s rýží, okurkou a pikantní omáčkou, často podávaná k snídani.

Khao phat
Rýže smažená s různými druhy zeleniny, často s vmíchaným vejcem.

Phat wun sen, Pad Woon Sen
Tenké rýžové nudle se smaženým vejcem se zeleninou, občas také s masem, nebo tofu.

Kaeng phet
Červené kari s kokosem a chilli papričkami. Často se zeleninou (například s lilkem), masem, nebo tofu.

Kaeng tai pla
Silné kari se zeleninou, krevetovou pastou a rybou.

Tom kha ghai – kokosová polévka s kuřecím masem a galangalem

Tom yum – čirá polévka s citrónovou trávou, kafírovými limetkovými listy, galangalem, chilli, limetkovou šťávou, nejčastěji s krevetami nebo kuřecím masem

Pad Thai – středně široké rýžové nudle smažené s vejcem, s výhonky z fazolí mungo, rybí omáčkou, tamarindem, limetkou, a cukrem, sypané arašídy

Som tam – salát připravený ze zelené papáji, sušených krevet a arašídů

Khao niao mamuang – sladký dezert: rýže vařená s kokosovým mlékem, podávaná s mangem a posypaná mungo fazolkami