Připravte si ingredience

Ještě než začnete thajskou kuchyni vařit, musíte si připravit správné ingredience.

Maso+Vege: vepřové a kuřecí, někdy kachní, hovězí, tofu, nebo vejce

Příloha: Asijská rýže, jasmínová rýže, nudle (rýžové, pšeničné a z mungových klíčků)

Zelenina: lilek, mrkev, zelí, kukuřice, bambus, rajčata, okurka, výhonky z fazolí mungo

Ovoce: mango, papája, chlebovník, mangostana, liči, pomelo, ananas, durian, longan, kokos

Koření a ochucovadla: česnek, galangal, koriandr, citronová tráva, thajská bazalka, kurkuma, šalotka, limetkové listy, krevetová pasta, rybí omáčka, chilli papričky, kokosový cukr

Umění kombinovat

Jaké pokrmy můžete připravit kombinací thajských chutí?

Khao khai chiao

Khao khai chiao

Omeleta s rýží, okurkou a pikantní omáčkou, často podávaná k snídani.

Khao phat

Khao phat

Rýže smažená s různými druhy zeleniny, často s vmíchaným vejcem. 

Phat wun sen, Pad Woon Sen

Phat wun sen, Pad Woon Sen

Tenké rýžové nudle se smaženým vejcem se zeleninou, občas také s masem, nebo tofu.

Kaeng phet

Kaeng phet

Červené kari s kokosem a chilli papričkami. Často se zeleninou (například s lilkem), masem, nebo tofu.

Kaeng tai pla

Kaeng tai pla

Silné kari se zeleninou, krevetovou pastou a rybou. 

Tom kha ghai – kokosová polévka s kuřecím masem a galangalem

Tom yum – čirá polévka s citrónovou trávou, kafírovými limetkovými listy, galangalem, chilli, limetkovou šťávou, nejčastěji s krevetami nebo kuřecím masem

Pad Thai – středně široké rýžové nudle smažené s vejcem, s výhonky z fazolí mungo, rybí omáčkou, tamarindem, limetkou, a cukrem, sypané arašídy

Som tam – salát připravený ze zelené papáji, sušených krevet a arašídů

Khao niao mamuang – sladký dezert: rýže vařená s kokosovým mlékem, podávaná s mangem a posypaná mungo fazolkami