Být šéfkuchařem není jen o vaření. Musíte být dobrým vyjednavačem, týmovým hráčem, dobrým vůdcem, učitelem, účetním, musíte znát zkratky jako HACCP, BOZP, RSA a řadu dalších, musíte být poradcem a někdy i negociátorem mezi kuchyní a obsluhou, a to vše předtím, než se dostanete k samotnému vaření nebo k zákazníkům! Takže ať děláte cokoli, máte chuť všem vynadat a udělat to jinak. Zde je ale několik jednoduchých tipů, jak udržet kuchyni v pohodě.

  • Příprava aneb anglicky 5P (Prior Preparation Prevents Poor Performance) - Když se připravíte, zabráníte problémům. Pokud vaše kuchyň nebude v dokonalém pořádku a váš sklad a lednička nebudou perfektně čisté, je pravděpodobné, že řídíte potápějící se loď – zorganizujte pořádek co nejrychleji!
  • Nebuďte arogantní – Ano, všichni tajně víme, že být šéfkuchařem neznamená být Bohem – ale vaši zaměstnanci, tuto skutečnost nesmí vidět.  Poslechněte si názory ostatních a seznamte se s vašimi pracovníky – díky tomu, zlepšíte jejich výkonnost.
  • Nechte, aby vaše jídlo mluvilo samo za sebe!  - Když se vám podaří vytvořit skvělé jídlo vždy a včas, respekt vašeho týmu vůči vám poroste. Nemusíte však radostí skákat nahoru a dolů!
  • Chyby musí zůstat v kuchyni!  - I když dojde v kuchyni k problémům a nočním můrám, nikdy se nesmějí dostat na váš talíř. Pokud jídlo nedokážete sníst sami, nemůžete jej podávat – mohlo by vás to stát pověst. Zhluboka se nadechněte, jídlo zopakujte a pokračujte.
  • V kuchyni nesmíte být nepřetržitě – Byť je to náročné a nemáte čas, je třeba si zajít na kávu, protáhnout se v posilovně nebo si zajít na procházku na čerstvém vzduchu – to vše vyčistí vaši hlavu!
  • Podělte se o jídlo se svým týmem před zahájením směny – Ano, posaďte se a společně jezte! Může to být jen talíř s těstovinami. Tým, který večeří společně, pracuje společně!
  • Poznejte své zákazníky – Vím, že po dlouhé šichtě už nechcete nikoho vidět, ale projděte se restaurací a promluvte se zákazníky. Může to být zázrakem pro morálku, což vám usnadní práci. Investujte do lidí a oni budou investovat do vás!
  • Než dnes večer odejdete domů ...  připravte si rychlý seznam nezbytných věcí na zítřek. Nejde jen o připravované jídlo, ale i věci, které chcete říci zaměstnancům, dodavatelům, objednávky, které musíte udělat – pamatujte, že příprava je nezbytná.

 

 

Chtěli byste vidět více?

Vytvořit účet

Chtěli byste mít přístup k jedinečným videím a článkům?

  • Přihlášení trvá jen 30 vteřin.
  • Sledujte neomezeně videa a nechte se inspirovat.
  • Získejte přístup ke všem článkům, které vytvořili šéfkuchaři z celého světa.