Jak připravit zeleninu nebo fazole, tak aby měly chuť? Použíjevejte nejrůznější koření a bylinky. Nebojte se experimentovat a vytvořte si vlastní charkteristické kombinace.

Zelenina potřebuje drama. Metody vaření jako je restování, pečení a uzení, rozšíří jejich chuť. Kromě těchto technologických postupů zlepšete chuť pomocí řady  příchutí, díky nimž už květák nebude nikdy mdlý.

 

Za'atar

  • Je bylinka sama o sobě, ale zároveň je součástí směsí sušených bylin středního východu, které se liší podle jednotlivých regionů. Obvykle obsahuje oregano nebo tymián, sezam a škumpu a je často kombinována s olivovým olejem jako dip.

Kmín

  • Vytváří komplexní chuť jídla. Přidejte do kořenové zeleniny či zamíchejte do špenátu nebo kari.
Tahini
  • Bílá sezamová pasta a jedna z hlavních složek humusu. Perfektní doplněk opečené zeleniny, který dodává oříškovou chuť. Je skvělý jako dressing na saláty, pokud jej smícháme s citrónovou šťávou, vodou a solí.
Ras el hanout
  • Marocké koření koření ras el hanout je aromatické, pikantní a používá se do slaných i sladkých pokrmům. Směs se liší, ale obvykle obsahuje muškátový oříšek, zázvor, koriandr, kmín, kardamom, hřebíček, skořici, jamajský pepř, anýz a černý a bílý pepř.
Sušené houby
  • Králem všech hub jsou houby porcini. Po vysušení se jejich chuť stává ještě koncentrovanější a pikantnější a je dokonalým kořením v různých omáčkách a přísadách.
Sojová omáčka (tamari)
  • Tento vedlejší produkt fermentovaných sójových bobů je nepostradatelný pro každou kuchyni. Existuje mnoho odrůd od lehké japonské sójové omáčky až po silnější čínskou či sladkou indonéskou sójovou omáčku.
Tamarind
  • Tamarindová drť je tmavá a má hlubokou a chutnou příchuť. Můžete ji také koupi v prášku. Přidejte ji do kari, chutneys a omáček, dodá jim lepší chuť.
Papričky s uzenou příchutí
  • Jsou dostání ve formě prášku, který má intenzivní kouřovou příchuť. Vyzkoušetje ho přidat do pečených brambor, pikantního jogurtu nebo restované brokolice.
Miso
  • Existuje mnoho odrůd této sladké pikantní ořechové japonské pasty ze sóji nebo rýže. Od bílé až po tmavě hnědé a více pronikavé miso. Použijte v omáčkách a polévkách, ke karamelizaci zeleniny a ovoce nebo přidejte do omáčky s těstovinami.

 

 

Chtěli byste vidět více?

Vytvořit účet

Chtěli byste mít přístup k jedinečným videím a článkům?

  • Přihlášení trvá jen 30 vteřin.
  • Sledujte neomezeně videa a nechte se inspirovat.
  • Získejte přístup ke všem článkům, které vytvořili šéfkuchaři z celého světa.