Menu

Tu je několik tipů, co dělat, abyste naplno odemkli potenciál polévek a povýšili je do kategorie hlavního jídla. 

5 pravidel podávání polévek jako hlavního jídla


Tu je 5 pravidel, kterých se při tvorbě receptu na polévku, která dokonale zastoupí hlavní jídlo, oplatí dodržet:

Začněte se skvěle připraveným fondem. Voňavý, správně ochucený fond je nejdůležitejší ingrediencí každé polévky. Jestli nebude mít bohatou chuť a vůni, celé jídlo zůstane nevýrazné. 

Voňavé a čiré zakladní fondy
  1. Pokud chcete vidět, jak připravit dokonalý fond, podívejte se na náš bezplatný online kurz UFS Academy "Voňavé a čiré zakladní fondy", ve kterém šéfkuchař Unilever Food Solutions - Jean van der Westhuizen představuje svoje nejlepší tipy na přípravu základních fondů.
  2. Přidejte něco z každé produktové kategorie. Polévka jako hlavní jídlo musí být dostatečně sytá a plná různých chutí. To je důvod, proč by měla obsahovat různé druhy zeleniny, škrobové přísady jako pšeničné, rýžové nebo pohankové nudle, luštěniny, rýži, krutony nebo dokonce chléb podávaný jako příloha a bílkoviny (maso, ryby, mořské plody, tofu, obiloviny).
  3. Vyberte vložku, které změní finální výsledek. Výrazné vložka se zajímavou texturou jsou skvělým doplňkem každé polévky. Rozhodněte se pro čerstvé bylinky, karamelizovanou cibulku, pražená semínka nebo kokosové lupínky, semínka z granátového jablka, pesto, salsu alebo guacamole.
  4. Dávajte pozor na vnější vzhled. Časy, když se polévka prostě naložila na talíř a položila na stůl jsou pryč. Polévka, která má zastoupit hlavní jídlo, musí nějak vypadat. Měla by být pečlivě a originálně naservírovaná, aby se podobala vzhledu jakéhokoliv tradičního hlavního jídla. 
  5. Starejte se o své hosty. Stejně jako v případě jiných hlavních jídel, i výběr polévky by měl zohledňovať potřeby vegetariánů, vegánů anebo těch, kteří se vyhýbají lepku.  Pokud se rozhodnete pro zeleninový bujón, vaše práce bude viditelně jednoduší. 

Knorr Zeleninový bujón 1 kg

Knorr Zeleninový bujón je mnohostranně využitelný zeleninový bujón, který přináší bohatou a plnou chuť. Ideální pro dochucení zeleninových směsí. Je vhodný na ochucení vlastních od základu uvařených vývarů a také do teplých i studených pokrmů. Suroviny jsou pěstované udržitelným způsobem. Neobsahuje palmový olej.

Zjistit více
Knorr zeleninový bujon

Pamatujte, že polévku můžete servírovat ve dvou velikostech - v menší porci pro hosty, kteří si ji dají jako předjídlo a na větším talíři, který slouží na servírovaní hlavních jídel.

Ásijské polévky

V Evropě se tradične polévky považují jen za součást jídla, zatímco v Asii jsou jídlem samy o sobě. Proto se u hledání inspirace v této kategorii oplatí prozkoumat asijské recepty.

Vietnam: pho

Nejpopulárnější vietnamská polévka Pho začala před pár léty konkurovat západním restauracím. Nejhlavnější ingrediencí polévky Pho je bohatý hovězí vývar ochucený rybí omáčkou, cukrem a kořením jako anýz, hřebíčky, skořice a kardamon. Tradičně se vaří až několik hodin, aby se vůně stihla dostatečně rozvinout. Jestli nemůžete strávit tolik času vařením polévky, nejlepší je použít vyzkoušený a ověřený hovězí bujon  Knorr Professional Hovězí bujón,  který vám umožní připravit pho mnohem rychleji.

Knorr Hovězí bujón

Chutný hovězí bujón se podává se širokými rýžovými nudlemi, plátky hovězího a dávkou bylinek, fazolovými klíčky, limetkou a chilli papričkami. Pro detailnější instrukce si koukněte náš recept na vietnamskou pho polévku s rýžovými nudlemi a hovězím masem.

Vietnamská polévka Pho Bo s rýžovými nudlemi a hovězím masem

Thajsko: tom yum, tom kha, and khao soi

Thajsko je známé svými voňavými a vydatnými polévkami s jedinečnými chutěmi, které jsou výsledkem použití koření jako je citronová tráva, listy kafírové limetky, galangal, rybí omáčka a limetková šťáva.

Mezi nejznámější thajské polévky můžeme zařadit polévku tom yum z chilli podávanou s krevetami nebo jinými druhy mořských plodů, sladko-kyselý kuřecí vývar tom kha a khao soi z červené kari pasty, vařených a smažených vaječných nudlí.

Thajské polévky se obvykle připravují z ryb, mořských plodů nebo kuřecího vývaru. Místo přípravy vývaru od úplného počátku zkuste použít kuřecí bujon Knorr, který má jemnou vůni, přirozenou barvu a jemné koření.

Japonsko: ramen

Není jednoduché připravit nefalšovaný ramen. Existuje množství vývarů a příchutí, z kterých si můžete vybrat!

  • Shōyu: čirý vývar vyrobený z masa, zeleniny a ochucený sojovou omáčkou.
  • Shio: nažloutlý vývar vyrobený ze zeleniny, masa, ryb a mořských plodů.
  • Miso: mastný vývar, obvykle připravený z kuřecího masa, ochucený miso pastou
  • Karē: hovězí vývar s japonským kari.

Pokud chcete, aby polévka ulahodila i těm, kteří maso nejedí, postupujte podle receptu na veganský ramen od našich šefkuchařů.

Knorr Kuřecí bujón 1,0 kg

Kuřecí bujón. Dehydratovaný výrobek, bujón.

Zjistit více
Vegánsky ramen

Na druhé straně, jestli uspokojujete pouze milovníky masa, vyberte si tento ramen se dvěma druhy masa a vajíčkem na styl sous-vide.

Ramen se dvěma druhy masa a vajíčkem na styl sous-vide

Za hranicemi Asie

I když Asie je první, co vám napadne při pomyšlení na vydatné polévky, nezavrhněme ani ostatní polévky z jiných míst na světě. I ty totiž umíme proměnit na plnohodnotné jídlo. Vše co potřebujete je štipka kreativity. Zvažte polévky, které jsou bohaté na suroviny jako např. tradiční knedlíčková polévka, italská minestrone, španělská fabada (chorizo a fazolová polévka) nebo mexická polévka, kterou můžeme podávat s mletým masem, kyselou smetanou, guacamole a křupavým nachos. Pokud jde o polévky, kreativitě se meze nekladou a každý nápad může potenciálně dosáhnout jackpot. Jen se nebojte experimentovat a zkoumat řešení, která budou nejlepší pro vás a samozřejmě i pro vaše zákazníky.

Produkty
Recepty
Inspirace
Menu