Menu

Bílkoviny zajišťují tělu základní živiny a slouží jako energetický zdroj. Dále tvoří svalovou hmotu a slouží jako transport kyslíku do svalů. Napomáhají regeneraci, usměrňují funkci orgánů, pomáhají při trávení a upevňují imunitu našeho organismu. 

Podívejme se blíže na rostlinný protein

Jaký je rozdíl mezi rostlinným a živočišným proteinem?

Mezi živočišné bílkoviny patří zejména maso, mléko a vejce. Byť jde o kompletní a kvalitní zdroj všech esenciálních aminokyselin, obsahují tyto potraviny také větší množství nasycených tuků a cholesterolu. Proto se čím dál tím více zaměřují lidé na protein rostlinný.

Mezi rostlinné bílkoviny patří luštěniny, ořechy, semínka a sója. Ty obsahují naopak mnohem menší množství nasycených tuků a cholesterolu, ale obsahují antioxidanty.

Rostlinné zdroje bílkovin nabízí nové možnosti pro zpestření receptů a kombinování jídelníčků. Obecně platí, že z hlediska pestrosti a vyváženosti stravy, je dobré vždy střídat živočišné zdroje bílkovin s rostlinným proteinem. Rostlinný protein je často finančně přívětivější než protein živočišný

V neposlední řadě, zařadíte-li více rostlinného proteinu do svých jídelníčků, podílíte se tak více na etické volbě potravin a podporujete udržitelnost. Živočišné zemědělství bude vždy více přispívat k emisím skleníkových plynů, k velké spotřebě vody nebo k odlesňování. Rostlinné zemědělství je obecně dlouhodobě šetrnější k životnímu prostředí. 

Potraviny s nejvyšším obsahem rostlinných proteinů

Mezi potraviny, které obsahují velký podíl bílkoviny, patří například tyto: 

rostlinny protein _mnozstvi v surovinach

Rostlinný protein ze zdravotního hlediska

Rostlinný protein obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, které tělo potřebuje ke správnému fungování těla a má mnoho benefitů pro zdraví člověka. Jaké to jsou?

  •         Obsahuje aminokyseliny důležité pro různé tělesné funkce, jako je tvorba červených krvinek, přenos kyslíku v těle a podpora imunitního systému
  •         Je bohatý na minerály, vitamíny a vlákninu
  •         Obsahuje enzymy, které přispívají k celkovému fyzickému i psychickému zdraví
  •         Snižuje riziko onemocněních, jako je cukrovka, rakovina či kardiovaskulární onemocnění
  •         Podporuje snižování či dlouhodobé udržování si hmotnosti
  •         Dodá tělu více energie
  •         Obsahuje potřebné antioxidanty, a čistí tak tělo 

Jak využít rostlinné proteiny na jídelním lístku vaší restaurace?

Existuje mnoho způsobů, jak zařadit rostlinné bílkoviny na menu vaší restaurace či jídelny a nabídnout chutné jídlo vašim hostům, kteří dbají na zdravý životní styl. Jedním z nich je nahrazení masa tempehem, tofu nebo sójovými výrobky. Skvělou variantou jsou také luštěninové placky nebo brokolicové burgery. A co takhle vyzkoušet cizrnu na kari? Lehčí jídla, jako jsou třeba saláty, jdou ještě více odlehčit tím, že místo masa přidáte hrst ořechů, quinoy nebo konopných semínek.

Tady jsou naše tipy na skvělé recepty, které si určitě zamilují vaši hosté.

  1.   Pečená cibule s pufovanou quinoou a kakaovým crumble
  2.   Zadělávaná zelená čočka s přidáním papriky a žampionů
  3.   Guláš z lilku a cizrny
  4.   Salát Waldorf s brokolicí a čočkou
Produkty
Recepty
Inspirace
Menu