Jejím základem je vždy: kečup, vinný nebo ovocný ocet, sójová nebo worcesterská omáčka, hnědý cukr, sůl a hořčice. Někdy se také přidává melasa nebo kukuřičný škrob.
Omáčka barbecue stejně jako metoda barbecue nemá ráda spěch – nejprve je třeba ji rozvařit, potom umixovat a nakonec propasírovat přes jemné, tzv. čínské síto. Jak si lze domyslet, rovněž pochází z USA. V závislosti na regionu má trochu jinou chuť, např. ve státech sousedících s Mexikem je ostřejší a v Severní Karolině má silnější uzené aroma. V Evropě známe nejčastěji tyto 4 základní druhy: Smoky, Jack Daniels, Orientální a Honey.

BBQ smoky
Jejím základem je umixovaná uzená zelenina, např. papričky nebo cibulky, a ovoce, např. hrušky, jablka, broskve. Je ideální k hovězímu masu. Je dobré vědět, že tato uzená, lehce kyselá omáčka je nejbližší dávnému originálu.

Jack Daniel´s
Ačkoliv její název ukazuje na použití konkrétní whisky, lze k přípravě této omáčky použít také rum nebo brandy. Protože chuť alkoholu by měla být výrazná, měl by se podávat až na samém konci (v opačném případě se vypaří). Tato omáčka by se měla podávat k hovězímu, žebírkům a vepřovému.

BBQ orientální
Připravuje se s přidáním zázvoru, koriandru a ananasu. Výborně se hodí k vepřovému, rybě a kuřeti.

BBQ honey
Jejím základem je med. Nejlépe se hodí k žebírkům a vepřové pleci
Přihlaste se k odběru newsletteru
Přihlaste se k odběru našeho newsletteru ještě dnes a nic Vám ze světa gastronomie neunikne. Budete dostávat informace o aktuálních trendech, inspiracích, předpisech nebo soutěžích. Navíc si budete moci podívat na videa od našich šéfkuchařů z celého světa. Nenechte si to ujít!