Jejím základem je vždy: kečup, vinný nebo ovocný ocet, sójová nebo worcesterská omáčka, hnědý cukr, sůl a hořčice. Někdy se také přidává melasa nebo kukuřičný škrob.

Omáčka barbecue stejně jako metoda barbecue nemá ráda spěch – nejprve je třeba ji rozvařit, potom umixovat a nakonec propasírovat přes jemné, tzv. čínské síto. Jak si lze domyslet, rovněž pochází z USA. V závislosti na regionu má trochu jinou chuť, např. ve státech sousedících s Mexikem je ostřejší a v Severní Karolině má silnější uzené aroma. V Evropě známe nejčastěji tyto 4 základní druhy: Smoky, Jack Daniels, Orientální a Honey.

BBQ smoky

BBQ smoky

Jejím základem je umixovaná uzená zelenina, např. papričky nebo cibulky, a ovoce, např. hrušky, jablka, broskve. Je ideální k hovězímu masu. Je dobré vědět, že tato uzená, lehce kyselá omáčka je nejbližší dávnému originálu.

Jack Daniel´s

Jack Daniel´s

Ačkoliv její název ukazuje na použití konkrétní whisky, lze k přípravě této omáčky použít také rum nebo brandy. Protože chuť alkoholu by měla být výrazná, měl by se podávat až na samém konci (v opačném případě se vypaří). Tato omáčka by se měla podávat k hovězímu, žebírkům a vepřovému.

BBQ orientální

BBQ orientální

Připravuje se s přidáním zázvoru, koriandru a ananasu. Výborně se hodí k vepřovému, rybě a kuřeti.

BBQ honey

BBQ honey

Jejím základem je med. Nejlépe se hodí k žebírkům a vepřové pleci