Menu

Omáčka barbecue stejně jako metoda barbecue nemá ráda spěch – nejprve je třeba ji rozvařit, potom umixovat a nakonec propasírovat přes jemné, tzv. čínské síto. Jak si lze domyslet, pochází z USA. Také v závislosti na regionu má trochu jinou chuť, např. ve státech sousedících s Mexikem je ostřejší a v Severní Karolině má silnější uzené aroma.

Existuje hned několik variant BBQ omáček, které se hodí k různým druhům masa. V Evropě známe nejčastěji tyto 4 základní druhy: Smoky, Jack Daniels, Orientální a Honey. Jak se připravují a k čemu se nejlépe hodí? 

BBQ smokey omáčka

BBQ smokey omáčka

Jejím základem je umixovaná uzená zelenina, např. papričky nebo cibulky, a ovoce, např. hrušky, jablka, broskve. Je ideální k hovězímu masu. Je dobré vědět, že tato uzená, lehce kyselá omáčka je nejbližší dávnému originálu.

Jack Daniel´s BBQ omáčka

Jack Daniel´s BBQ omáčka

Ačkoliv její název ukazuje na použití konkrétní whisky, lze k přípravě této omáčky použít také rum nebo brandy. Protože chuť alkoholu by měla být výrazná, měl by se přidávat až na samém konci (v opačném případě se vypaří). Tato omáčka by se měla podávat k hovězímu, žebírkům a vepřovému.

BBQ orientální omáčka

BBQ orientální omáčka

Připravuje se s přidáním zázvoru, koriandru a ananasu. Výborně se hodí k vepřovému, rybě a kuřeti.

BBQ honey omáčka

BBQ honey omáčka

Do základu klasické BBQ omáčky se v tomto případě přidává ještě med. Nejlépe se hodí k žebírkům a vepřové pleci.

Produkty
Recepty
Inspirace
Menu