Omáčka barbecue stejně jako metoda barbecue nemá ráda spěch – nejprve je třeba ji rozvařit, potom umixovat a nakonec propasírovat přes jemné, tzv. čínské síto. Jak si lze domyslet, pochází z USA. Také v závislosti na regionu má trochu jinou chuť, např. ve státech sousedících s Mexikem je ostřejší a v Severní Karolině má silnější uzené aroma.
Existuje hned několik variant BBQ omáček, které se hodí k různým druhům masa. V Evropě známe nejčastěji tyto 4 základní druhy: Smoky, Jack Daniels, Orientální a Honey. Jak se připravují a k čemu se nejlépe hodí?
BBQ smokey omáčka
Jejím základem je umixovaná uzená zelenina, např. papričky nebo cibulky, a ovoce, např. hrušky, jablka, broskve. Je ideální k hovězímu masu. Je dobré vědět, že tato uzená, lehce kyselá omáčka je nejbližší dávnému originálu.
Jack Daniel´s BBQ omáčka
Ačkoliv její název ukazuje na použití konkrétní whisky, lze k přípravě této omáčky použít také rum nebo brandy. Protože chuť alkoholu by měla být výrazná, měl by se přidávat až na samém konci (v opačném případě se vypaří). Tato omáčka by se měla podávat k hovězímu, žebírkům a vepřovému.
BBQ orientální omáčka
Připravuje se s přidáním zázvoru, koriandru a ananasu. Výborně se hodí k vepřovému, rybě a kuřeti.
BBQ honey omáčka
Do základu klasické BBQ omáčky se v tomto případě přidává ještě med. Nejlépe se hodí k žebírkům a vepřové pleci.
Přihlaste se k odběru newsletteru
Přihlaste se k odběru našeho newsletteru ještě dnes a nic Vám ze světa gastronomie neunikne. Budete dostávat informace o aktuálních trendech, inspiracích, předpisech nebo soutěžích. Navíc si budete moci podívat na videa od našich šéfkuchařů z celého světa. Nenechte si to ujít!