Menu

Grilované maso a zelenina, bez ohledu na to, jak skvělé jsou samy o sobě, stále potřebují něco, co je dokonale dochutí. Nezbytností jsou proto dobré grilovací omáčky, které vyvažují a zvýrazní kouřovou chuť grilovaných pokrmů. Jaké grilovací omáčky byste měli mít ve své kuchyni, abyste okouzlili své hosty?

Tento článek je plný inspirativních nápadů od našich šéfkuchařů, kteří se s vámi podělí o své znalosti o grilovacích omáčkách, které se perfektně hodí k vepřové krkovičce a dalším grilovaným masům, klobásám, kuřecímu masu i k zelenině.

Medově hořčičný dresink a další omáčky ke grilované vepřové krkovičce

Grilovaná vepřová krkovička a další druhy masa se nejlépe hodí k mírně sladším či k pikantním omáčkám nebo k bylinkovým dresinkům.

Klasická BBQ omáčka bude pro své výrazné kouřové aroma a příjemně sladké tóny jistě první volbou pro mnoho fanoušků grilovaných mas. Její kompletní příprava úplně z gruntu ale může být dost náročná a konečný výsledek nemusí být zcela uspokojivý, protože chuť a textura domácí BBQ omáčky se často nepotká s očekáváním, po kterém milovníci BBQ obvykle touží.

Pokud se rozhodnete podávat hotovou omáčku, doporučujeme sáhnout po kvalitním produktu s předvídatelnou oblíbenou chutí. Přesně taková je originální Hellmann’s BBQ omáčka: hustá, voňavá, s jemnou sladkostí a výrazným kouřovým aroma. Ať už ji použijete na glazování masa, do marinády nebo místo koření – vždy chutná skvěle.

Hellmann’s BBQ omacka

Omáčky s medem se také perfektně hodí ke grilovaným masům, zvláště pokud je sladkost medu vyvážena příjemně hořkými tóny. Vsaďte na medovo-hořčičnou omáčku nebo medovou pivní omáčku. Obojí můžete podávat jako koření nebo použít na glazování masa - jako v našem receptu na žebírka BBQ s medovo-pivní glazurou podávané s pyré ze sladkých brambor a se zeleným hráškem.

Recept na BBQ zebirka

Do další kategorie omáček, které se budou skvěle hodit ke grilované krkovičce a dalším masům, patří osvěžující dresinky, které vytvoří kontrast k tučnému masu. Jedním z příkladů je extrémně oblíbené argentinské chimichurri — zelená omáčka z nasekané petrželky s česnekem, olivovým olejem a vinným octem.

Pokud vaši zákazníci preferují pikantní chutě, zkuste jim nabídnout vepřovou krkovičku s pikantními dresinky, jako je americká pálivá omáčka, indonéský sambal nebo sriracha, oblíbená v Thajsku a Vietnamu. Tyto omáčky zaručeně potěší fanoušky etnických kuchyní. Pokud vaši hosté upřednostňují známější chutě, zvolte Hellmann’s pikantní omáčku – rajčatovou omáčku ochucenou sladkou i pálivou paprikou, s dokonale vyváženou chutí koření.

Hellmann’s pikantni omacka

Omáčky ke grilovaným klobásám: více než jen česnekový dresing

Co můžete podávat ke grilovaným klobásám? Kečup a hořčice jsou jasná volba, ale jen těžko uspokojí všechny vaše zákazníky. Pro ty, kteří chtějí něco víc, je dobré mít výběr dresinků na bázi majonézy.

Jak vybrat majonézu, kterou použijete jako základ pro následující omáčky? Měla by být hustá, pikantní a čerstvá. Dekorativní majonéza Hellmann’s to vše splňuje, a dokonce přináší ještě něco navíc – je to majonéza číslo jedna na celém světě! Díky vysokému obsahu řepkového oleje má perfektní strukturu, texturu i všeobecně oblíbenou chuť.

Dekorativni majonéza Hellmann’s

První omáčkou ke klobásám, kterou bychom rádi doporučili, je španělské aioli — emulze z česneku a rostlinného oleje (někdy s přidaným žloutkem), která má texturu podobnou majonéze. Chcete-li připravit aioli, nasekejte stroužky česneku a poté je rozmixujte se zbytkem ingrediencí. Pokud neděláte omáčky od základu, vyměňte aioli za česnekovou omáčku Hellman’s, která je hustá a má příjemně ostrou vůni.

Naším druhým doporučením je klasická tatarská omáčka s majonézou, nakrájenou okurkou, houbami, kapary a kořením. Tatarská omáčka Hellmann’s je skvělá volba: hosté ji milují pro její perfektní hustotu a bohatou chuť, která je ještě lepší přidáním worcesterské omáčky. Skvěle chutná s klasickými klobásami nebo s frankfurtskými párečky.

Tatarska omacka Hellmann’s a Cesnekova omacka Hellmann’s

Skandinávská verze tatarské omáčky, která se skvěle hodí k chuti grilovaných klobás, je remuláda. Vyrábí se s majonézou, nakrájenou zeleninou, okurkami a kari, někdy je navíc ochucena křenem, kysaným zelím nebo ančovičkami.

Návod na přípravu této výjimečné omáčky najdete v našem receptu na grilovaného pstruha s kouřovým aroma podávaného s bramborovou přílohou a domácí remuládou.

Recept na grilovaneho pstruha s domaci remuladou

Co se nejlépe hodí ke grilovanému kuřeti? Barbecue omáčky z celého světa

Kuře má jemné a lehké maso, a proto vyžaduje výrazné omáčky, které celému pokrmu dodají jasný charakter. Můžete použít omáčky z celého světa, abyste svým hostům mohli nabídnout „něco navíc“. Zkuste podávat třeba:

  • romesco: španělská omáčka z grilovaných paprik a mandlí, ochucená česnekem, kajenským pepřem a uzenou paprikou
  • zhug: zelená omáčka z Jemenu vyrobená z feferonek, koriandru, česneku a římského kmínu
  • dresink z tisíce ostrovů: americká omáčka na bázi majonézy, s kečupem, cibulí a okurkou
  • mango-chili omáčka: sladká a pikantní kombinace zralého manga s česnekem, chilli a zázvorem

Pro hosty, kteří preferují jemnější chutě, protože právě to může být důvod, proč si objednávají zrovna kuře, byste měli mít na výběr několik dresinků na bázi jogurtu. Jejich chuť můžete snadno upravit pomocí různých bylinek a koření. Skvělou volbou bude třeba Hellmann’s Kebab omáčka, protože má lahodné aroma římského kmínu a osvěžující citrónové tóny.

Hellmann’s Kebab omacka

Omáčky ke grilované zelenině — tzatziki není jediná možnost

Grilování zeleniny vyžaduje stejné dovednosti a odborné znalosti jako grilování masa. Pokud už máte grilování zeleniny v malíčku, pojďte se podívat na omáčky, které k zelenině doporučujeme podávat.

Zelenina se skvěle hodí k čerstvým dresinkům, jako jsou například řecké tzatziki. Přidejte nasekané lístky máty, aby byl dresink ještě víc osvěžující! Mezi další skvělé možnosti patří tahini a omáčka z citrusové šťávy nebo lehké guacamole.

Někdy možná budete chtít podávat zeleninu s vydatnějšími, těžšími dresinky, jako je arašídová omáčka. Jak na to? Jednoduše smíchejte hladké arašídové máslo se sójovou omáčkou, česnekem a paprikou a poté přidávejte vodu, dokud nedocílíte správné textury.

K zelenině se skvěle hodí i omáčky na bázi majonézy. Pokud podáváte zeleninová jídla veganským hostům, nezapomeňte použít veganskou, tedy bezvaječnou majonézu.  Hellmann’s Vegan je skvělou volbou s chutí a texturou odpovídající tradiční majonéze.

Můžete z ní připravit pikantní dresink s papričkami jalapeňo a koriandrem, který naši kuchaři podávají v pikantních vegetariánských burgerech s jalapeňo a nakládanou cibulkou.

Produkty
Recepty
Inspirace
Menu