Menu

Níže uvedená jídla vám mohou posloužit buď jako zdroj inspirace, anebo můžete u vaření postupovat krok za krokem podle našich receptů. Tyto rybí pokrmy nejenže skvěle zapadnou do vánočního menu vaší restaurace, ale též se budou vyjímat na cateringových stolech.

Rybí polévka: klasika, rybí kuličky nebo knedlíčky?

Klasická rybí polévka z bílých ryb a zeleninového vývaru si bezpochyby získá srdce vašich zákazníků. Můžete si zvolit ze tří variant: jemné, smetanové nebo pikantní, do které se přidávají chilli papričky, paprika a na kostky nakrájená rajčata..

Pokud hledáte originální pokrmy, tak se rozhodněte pro rybí polévku s rybími kuličkami. Můžete použít různé druhy bílých ryb, ale i losos poslouží výborně. Rybí kuličky připravíte tak, že uvařené rybí maso smícháte s kořením, strouhankou a vajíčkem. Násleně z dané hmoty vytvarujete kuličky, které vaříte 5 minut. Hmotu můžete použít i jako nádivku, můžete ji zabalit do velkých špenátových listů anebo z ní můžete udělat rybí halušky, které je možné podávat v polévce.

Předjídlo? Klasická makrela...

Předjídlo z makrely určitě uspokojí tradičněji smýšlející hosty. Filety z makrely je možné marinovat ve vinném octu se solí, cukrem, hořčičnými semínky, citronovou kůrou a červenou cibulkou. Červená cibulka dodá marinádě příjemný růžový nádech, díky čemuž bude celé jídlo působit velkolepě. Doporučujeme ji podávat s křupavým švédským chlebem a crème fraîche.

Tato ryba si rozhodně zaslouží pozornost kuchařů, kteří hledají nové, originální nápady. Můžete ji použít i na přípravu jemné pěny a následně podávat s bobulkami kapary a práškem z oliv Kalamata.

Dalším tipem na předjídlo je makrelová pasta s majonézou. Při přípravě použijte tradiční majonézu na saláty -  Hellmann´s Salad,  která má plnou chuť a perfektní krémovou texturu. Pasta poslouží i jako vynikající pomazánka na sendviče s různými polevami.

 ... anebo lahodná terina

Tento delikátní francouzský pokrm připravovaný na páře (podobný paštice) se tradičně vyrábí z různých druhů masa. Proč si ho však nepřipravit ve vánoční verzi s použitím ryb? Výborně poslouží kombinace bílých ryb s lososem, jelikož losos dodá terině výraznou barvu. Můžete ji podávat s krevetami a okurkovou emulzí, se studenou šafránovou omáčkou nebo brusinkami a rozmarínem.

Losos je vždy tou správnou volbou

Jakou rybu by jste si vybrali na přípravu hlavního jídla? Jelikož je pečený losos oblíbenou rybou mnoha hostů, tak po něm někteří kuchaři sahají s velkou oblibou. Můžete ho podávat se špenátem a krémovým pyré, anebo s koprovou omáčkou a restovanou sezónní zeleninou. Pokud si chcete užít zimní radovánky naplno a přidat do vašich pokrmů špetku Vánoc, tak ho zkuste upéct s plátky pomeranče a podávat s brusinkovou omáčkou a  Hellmann's Decorative.

Použijte pečící papír

Pečení ryb v pečícím papíru je skvělou technikou. Do balíčků z pečícího papíru můžete, krom rybího filé, vložit i zeleninu, čerstvé bylinky, citrusové plody a další přísady, jako například olivy, kapary či sušená rajčata.

Každý balíček obsahuje plnohodnotné jídlo, díky čemuž nepotřebujete žádné další přílohy. Nechte své hosty, aby si své porce otevřeli sami. Tímto způsobem se uvolní všechny vůně přímo před samotným jedením.

Při použití této techniky vybírejte suroviny pozorně, berouc v úvahu nejen jejich texturu či barvu, ale i čas vaření potřebný na dosažení správné textury a chuti. Pokud chcete přidat, dejme tomu, brambory, tak je vhodné je předem uvařit. V tomto receptu naleznete podrobný návod na přípravu trota al cartoccio, respektive pečeného pstruha s bramborem, olivami a kapary.

Smažení: lité těsto nebo strouhanka

Bílé rybí filé chutná skvěle v listovém nebo filo těstíčku.  Na to, aby vzniklo z filet polnohodnotné jídlo stačí, když ho budete podávat s blanšírovanou, vařenou nebo pečenou zeleninou a vhodnou omáčkou.

Příprava ryb tímto způsobem vám může připadat tak trochu nemastná-neslaná. Křupavé, máslové těsto v kombinaci s jemnými rybami si právě proto vyžaduje správné dochucení. Nejlepší volbou je klasická směs Knorr Professional Marináda na ryby.  Chuť ryby nepochybně obohatí kombinace bílého pepře, koriandru, kurkumy, petržele se špetkou kopru

 

Dalším vynikajícím tipem na přípravu ryby je smažení nebo pečení ve strouhance, a to nejen tak v ledajaké! Můžete vyzkoušet sytozelenou bylinkovou strouhanku. Čerstvé bylinky smíchejte se strouhankou, rybu v nich obalte a následně ji upečte nebo usmažte. Se strouhankou z parmezánu postupujte stejně. Vskutku zajímavým nápadem je obalit rybu v modrém máku, díky čemuž budou ryby vypadat vkusně a navíc budou vonět jako Vánoce.

Chcete posunout své kulinářské umění na ještě vyšší úroveň? Sáhněte po candátu

Candát je výjimečná ryba. Je mimořádně jemná se sametově máslovou chutí. Krom toho je velmi libová a téměř bez kostí. Právě proto je perfektní do vybranějších kombinací chutí. Můžete ji podávat s hnědým máslem, bílou máslovou omáčkou beurre blanc, bílým vínem a šalotkou, klasickou holandskou omáčkou, či dokonce s raččí omáčkou.

Candát se taktéž výborně hodí ke všem „zimním“ přílohám. Jestli si chcete na Vánoce získat srdce svých hostů, tak ho podávejte s loupaným ječmenem, karamelizovanou růžičkovou kapustou a omáčkou z pečené řepy.

Produkty
Recepty
Inspirace
Menu