Na světě existuje přes 4 000 odrůd brambor, ale běžně se využívá jen několik desítek z nich. Mohou mít různé tvary i barvy - od hlíz se světlou dužinou a žlutou slupkou, přes brambory s narůžovělou dužinou a sytě červenou slupkou až po brambory s fialovou dužinou a temně fialovou slupkou. U nás jsou nejznámější brambory konzumní.

Brambory obsahují přibližně 80% vody. Také obsahují škrob, sušinu a rozpustné cukry. Dále jsou bohaté na vitaminy A, B1, B2 a B6 a mají dokonce čtyřikrát více vitaminu C než jablka nebo hrušky. Jsou zdrojem minerálů a stopových prvků, jako je draslík, hořčík, zinek, vápník, fosfor, železo, měď, fluor, sodík, chrom a další.

Protože obsahují dostatek sacharidů, strávníka zasytí, dodají mu pořádnou dávku energie, navíc pokud jsou brambory vařené, neobsahují téměř žádný tuk a obsahují mnohem méně sušiny než třeba obiloviny, proto jsou velmi výhodnou a skoro až dietní surovinou.

Brambory běžně upravujeme tak, že je oškrábeme a vaříme, případně vaříme či pečeme ve slupce, lze je smažit jako hranolky či dukátky anebo z nich udělat bramboráky, salát či bramborou kaši.

Náš tip, jak na skvělou bramborovou kaši, která vydrží dlouho nadýchaná a vláčná. K její dokonalé stálosti, a to i ve větším množství ve velkých provozovnách, vám pomůže Knorr bramborová kaše s mlékem

 Jaké jsou typy brambor a k čemu se nejlépe hodí?

  • Varný typ A neboli brambory salátové – s hladkou slupkou a lojovitou dužinou žluté či žlutobílé barvy, které mají protáhlý tvar a menší obsah škrobu. Jsou ideální na vaření ve slupce, na bramborový salát nebo jako brambory na loupačku.
  • Varný typ B neboli brambory přílohové – jsou brambory polopevné s univerzálním použitím. Vhodné do salátů, gulášů, polévek, jako přílohové a restované.
  • Varný typ C neboli brambory na pyré – mají drsnější slupku a bílou dužinu, jsou škrobovité, moučnaté a po uvaření se rozpadají. Tyto brambory jsou vhodné pro přípravu kaší, bramborového těsta, knedlíků, bramboráků, bramborových placek a hranolek.
  • Konzumní brambory žluté – lahodné brambory, které se hodí do salátů nebo na pečení či grilování rovnou ve slupce. Mají jemnou chuť, vysokou kvalitu a jsou nízkokalorické.
  • Konzumní brambory pozdní červené – jsou pevné, stabilní, jen tak se nerozvaří a mají specifickou chuť. Nejlepší jsou vařené ve slupce a hodí se do salátů nebo samostatně jako příloha. 
  • Konzumní brambory pozdní "Violette" – dovážejí se k nám z Francie. Mají fialovou barvu, která jim zůstane i po uvaření. Chutí se neliší od běžných žlutých brambor. Hodí se na hranolky, lupínky, na kaši i do salátů.
  • Batáty neboli "sladké brambory" – původem jsou z USA, mají oranžovou nebo narůžovělou barvu a staly se u nás oblíbené hlavně jako hranolky nebo na batátové pyré.

 

Jaká hlavní jídla z brambor připravit v restauraci? 

Kromě klasických přílohových vařených brambor, hranolek a amerických brambor nebo mačkaných brambory můžete zkusit připravit bramborový hlavní chod.

Co říkáte na řecké pečené brambory?

Připravte si bramboru, kterou rozkrájíte na 3 mm tenké plátky. Ty položíte na pekáč, pokapete olivovým olejem, osolíte, opepříte a posypete oreganem. Na brambory nasypete na kousíčky nakrájenou papriku a sušená rajčata. Ty pokapejte bílým balzamikovým krémem s pomerančem a citronem. Dejte péct na 200 stupňů, dokud brambory nezezlátnou. Servírujte na talíř jednotlivé plátky na sebe. Navrch dejte cherry rajče, rozdrobený sýr feta a vše zakápněte tmavým balzamikem.

Vyzkoušejte Eintof z jedné pánve

Jak na to? Na oleji orestujete cibuli a česnek, přidáte kolečka pikantní klobásy, na kolečka nakrájenou mrkev a na kostičky nakrájenou bramboru. Krátce orestujete, zasypete mletou uzenou paprikou, přidáte sůl, pepř a zalijete vývarem. Necháte dusit, přidáte fazole a krátce povaříte. Na konec dozdobte nasekanou petrželkou. Podávejte v malé pánvičce ještě horké. 

Dalšími zajímavými tipy jsou například recept na plněné brambory Á la Florentínské, luxusní bramborový salát s artyčoky či pečené brambory plněné chilli con carne. A rozhodně nezapomínejte do svého menu zahrnout i bramborové gnocci, které jsou vynikající například s pečenou pražmou. Práci a čas vám pak jistě ušetří také bramborové těsto, které se hodí na přípravu pokrmů v teplé kuchyni.