Ve foodtrucku lze připravit a podávat jakékoliv pokrmy a street food od burgerů přes mexickou, asijskou nebo italskou kuchyni, ve food trucku můžete i grilovat. Výjimkou nejsou foodtrucky, které vozí sladké či slané pečivo, zmrzlinu nebo alkoholické i nealkoholické nápoje. Tyto pojízdné stánky a vozíky s jídlem jsou hlavními součástmi pouličního potravinářského průmyslu, který denně obsluhuje přibližně 2,5 miliardy lidí.

Možná si říkáte, proč je „jídlo z auta“ tak populární?

Jedním z důvodů, proč jsou food trucky tak populární nejen ve světě, ale i u nás, je perfektní kombinace dvou věcí - interakce s veřejností a propagace autentické kuchyně. Ve food trucku není moc prostoru na velké vaření, proto je nabídka často omezená na několik základních pokrmů, které ale mohou být dokonale chuťově vyladěné a velmi autentické vzhledem k původu kuchyně. Kuchař, potažmo ten, kdo jídlo servíruje a podává přímo zákazníkům, pak má přímý kontakt se svými strávníky. Vznikají zde přímé a osobní vazby.

Navíc lidé, kteří čekají ve frontě, mají možnost společně prohodit pár slov. A o čem jiném by si měli povídat než právě o jídle, na které se těší. Pokud máte v zástupu zákazníků svého věrného fanouška, jistě se dočkáte kladného hodnocení, což se může vždycky hodit. 

Protože jsou food trucky stále trendy a instafriendly záležitostí, nezapomeňte mít na svém autě napsáno, jak vás lidé najdou na Instagramu. Čím víc vás budou označovat a přidávat fotky s vaším truckem, tím lepší máte reklamu. A zadarmo. 

Dalším benefitem jídla z foodtrucku může být cena. Mnohdy se totiž nevyšplhá na takovou částku, jakou by konzument zaplatil v restauraci, což může být zásadní pro nové zákazníky. Dovolují to nižší provozní náklady, které s sebou provoz food trucku přináší. Kvalita jídla ale může zůstat stále na vysoké úrovni, což je tahák pro ty, kteří hledají pohodlný přístup k jídlu, ale bez nadměrných nákladů.

Dostupnost, další výhoda food trucků. Nemohou lidé přijít k vám do restaurace, protože jste od nich daleko? Nevadí, můžete totiž nasednout do své pojízdné kuchyně a vyrazit vy za nimi. Klíčové je najít si svou cílovou skupinu, na kterou chcete zapůsobit, navštívit ji v jejím prostředí a ukázat, co umíte. Proto se víc než kdy dřív objevují nápadná auta, ze kterých se line omamná vůně lahodných pokrmů před korporátními budovami, u jezer a rybníků, u vysokých škol, na festivalech, v blízkosti kulturních akcí a podobně.

Tipy, jak si usnadnit začátek s food truckem 

Pokud stále váháte, jestli je pro vás pořízení si auta a podnikání ve food trucku to pravé, máme pro vás 5 tipů, které by vám mohly rozhodování a případný start usnadnit:

  1. Promluvte si s někým, kdo již food truck vlastní, zeptejte se ho na všechny podrobnosti a případně ho požádejte, jestli byste si nemohli vyzkoušet víkend nebo týden v jeho food trucku. Vlastní zkušenost je nejcennější.
  2. Vyzkoušejte také třeba dlouhodobý pronájem food trucku.
  3. Rozhodnete-li se ke koupi food trucku, ale pořád si ještě nejste jisti svým podnikatelským záměrem na 100 %, podívejte se nejprve po levnějším, třeba i již použitém vozidle.
  4. Začněte prodávat na farmářském trhu, veletrhu nebo někde, kde máte zaručenou klientelu.
  5. Začněte si tvořit vlastní komunitu, založte si Instagram a požádejte o propagaci známé influencery z oboru. Není ostudou nechat si poradit a pomoct například od freelancera, který se živí promováním služeb na sociálních sítí.

Ti, kterým to vyšlo!

A pokud hledáte inspiraci, podívejte se na několik příkladů food trucků, kterým to prostě vyšlo!

Botanica Coffee Truck – skvělý příklad toho, že stačí dobré místo (ve dvorku květinářství) a hezký Instagram a klientelu máte zaručenou. Truck, který dělá pouze kávu, stojí na jednom místě a má tolik zákazníků, kteří tvoří dlouhé fronty, že ani nestíhá kávu vařit.

Take Eat EZ American BBQ & Deli -  pojízdný food truck, který vsadil na americkou klasiku – šťavnaté sandwiche, které nemají v Praze obdoby! Dostanete zde autentickou americkou slaninu, New York pastrami, dlouze uzená trhaná masa a další pochoutky.

Kaiser Franz – na jejich skvělé burgery narazíte často na farmářských trzích, zároveň si je můžete užít i v jejich pražské kamenné restauraci anebo objednat na akci jako catering. Ideální propojení služeb.