Kulinární fotografie nemusí být náročné! Dokonce i fotoaparátem v telefonu můžete udělat snímky svých jídel, které s pýchou zveřejníte na internetu. Stačí dodržovat několik zásad a seznámit se s praktickými triky.

00:44

Zhotovte si maketu

Před zahájením přípravy jídla je dobré zhotovit maketu snímku – jednoduchý náčrtek obsahující všechno, co chcete na fotografii ukázat. Usnadní a urychlí vám to práci a pomůže dosáhnout výjimečného efektu. Díky maketě bez problémů zvolíte úpravu talíře, kompozici snímku, rekvizity a osvětlení.

Aranžujte

  • Vytvořte neopakovatelnou úpravu talíře, která zdůrazní nejdůležitější akcenty jídla, takže bude působit neuvěřitelně chutně.
  • Využijte rekvizity – nejen krájecí prkénka, prostírání, příbory, ubrousky a ubrusy, ale také čerstvé produkty, koření, bylinky a květiny.
  • Udělejte si vlastní pozadí, napodobující mramor nebo stůl. Můžete je vytisknout, vyrobit ze dřeva, fólií a tkanin nebo použít omítku k vytvoření povrchu s jedinečnou strukturou.
  • Zkrášlete jídlo. Pokud chcete zdůraznit čerstvost jídla, postříkejte ovoce a zeleninu vodní mlhou. Jestliže chcete vytvořit efekt rozpouštějícího se másla nebo proužků na mase z grilu, použijte k tomu ruční hořák.
  • Hrajte si s barvami Můžete zvolit barvy, které spolu ladí, i barvy kontrastní (např. zelenou a fialovou, červenou a modrou). Nejlépe se osvědčuje výběr maximálně tří barev, které budou na snímku a k nimž se vybírají rekvizity a pozadí.

Osvětlujte

Denní světlo je nejlepším přítelem pro fotografa jídla. Měkké sluneční světlo zabraňuje vzniku ošklivě vypadajících stínů a zdůrazňuje přirozený vzhled jídla.

Nejlepší čas pro fotografování jídla jsou 2–3 hodiny po východu nebo 2–3 hodiny před západem slunce. Fotografovat můžete u velkého okna nebo venku. Abyste předešli případnému nedostatečnému nasvícení jedné strany jídla, je vhodné investovat do levné clony, která odráží světlo a redukuje množství stínů.

Pokud nemůžete fotografovat při denním světle, použijte k fotografování tmavou místnost a umělé světlo. Abyste dosáhli efektu slunečního světla, můžete použít jednoduchý difuzor tak, že na lampu přiložíte poloprůhledný pergamen nebo bílou tkaninu. Jídlo osvětlujte z boku, nikoliv zepředu.

Při fotografování jídla nepoužívejte blesk, s ním je snadné udělat přeexponovaný snímek s ostrými stíny.

Komponujte

Při fotografování dominují dva úhly pohledu – z ptačí perspektivy a z boku. Výběr vhodného úhlu závisí na jídle. Obědová jídla s komplikovanou úpravou obvykle vypadají lépe při pohledu shora, zatímco mnohovrstvá jídla, která je nutné překrojit (např. sendviče, tortilly), působí chutněji z bočního pohledu.

Mnoho jídel je dobré ukázat v širokém úhlu neboli pohledu, který zachytí celý talíř spolu s rekvizitami. Není to však pravidlo, které je třeba bez výjimky dodržovat. Někdy i detail jídla, třeba rozpouštějící se čokolády nebo roztaveného sýra, přitáhne zrak pozorovatele, kterému začnou téct sliny.

Editujte

Využijte aplikace k editaci fotek. Jde o nízký výdaj, který vám pomůže vytvořit snímky vynikající kvality. Kromě oblíbené Foodie – aplikace určené pro kulinární fotografie, může použít např. Snapseed, Pixomatic nebo VSCO Cam.

Pokud nechcete investovat do aplikace, můžete dokonce i s bezplatným softwarem nahraným do operačního systému provádět operace, které zlepší kvalitu snímku: srovnat a vystředit, nastavit jas, kontrast a sytost barev. Můžete také použít hotové filtry dostupné v aplikacích.

Odlište se

Snímky jídel by měly být vizitkou restaurace. Proto je tak důležité, aby odrážely charakter podniku a odlišovaly jej od konkurence. Abyste se odstřihli od kulinárních klišé, můžete třeba vždy fotografovat talíře, jež drží šéfkuchař, jídlo ve chvíli krájení, s rukama zákazníků sahajících po jídle nebo s použitím jiné rekvizity, která pro vás bude charakteristická. Vytvořením vlastního stylu posílíte značku restaurace v povědomí svých hostů.

Prozkoumej svět TĚSTOVIN

Chtěli byste vidět více?

Vytvořit účet

Chtěli byste mít přístup k jedinečným videím a článkům?

  • Přihlášení trvá jen 30 vteřin.
  • Sledujte neomezeně videa a nechte se inspirovat.
  • Získejte přístup ke všem článkům, které vytvořili šéfkuchaři z celého světa.