Menu

Parmentier ovšem ve vězení zjistil, že brambory nejsou nejen nebezpečné, ale že jsou vlastně docela chutné. A tak hned, jakmile se dostal z vězení, začal tuto surovinu protěžovat a zkoušel ji upravovat nejrůznějšími způsoby – tak vznikla právě i bramborová kaše, která se o několik století později stala velmi oblíbeným pokrmem jak v domácí kuchyni, tak i v restauracích a dalších velkých provozovnách.

Jaké brambory se hodí na přípravu bramborové kaše? 

Na přípravu té nejlepší bramborové kaše se nejlépe hodí brambory varného typu C neboli brambory na pyré. Mají sice drsnější slupku, ale jejich dužina je bílá, škrobovitá a moučnatá. Po uvaření se takové brambory doslova rozpadají, proto jsou vhodné pro přípravu kaší. Mimo to se hodí i na nejrůznější bramborová těsta, knedlíky, bramboráky, bramborové placky či na hranolky. 

Jak připravit tu nejlepší bramborovou kaši? 

Ideální bramborová kaše je krásně nadýchaná, vláčná a stálá. Jak takovou kaši připravit? Na 10 porcí budete potřebovat:

  • 2,7 kg neoloupaných brambor varného typu C
  • 200 g másla
  • 0,5 l mléka
  • Sůl na dochucení

Postup, jak připravit bramborovou kaši

  1. Brambory omyjte a oloupejte
  2. Nakrájejte je na čtvrtiny nebo osminy a dejte do hrnce s osolenou vodou
  3. Brambory vařte cca 20 minut (nebo do jejich úplného změknutí)
  4. Z uvařených brambor vylijte vodu a brambory prolisujte lisem na brambory
  5. Přidejte k bramborám máslo pokojové teploty a zašlehejte ho do brambor ručním šlehačem
  6. Do směsi přilijte teplé mléko a vyšlehejte kaši do hladka
  7. Hotovou kaši osolte dle vlastní chuti

Pokud hledáte způsob, jak bramborovou kaši připravit ještě snadněji a rychleji anebo připravujete kaši ve větším množství v restauracích nebo v jídelnách, pomůže vám Knorr bramborová kaše s mlékem. Má krásně žlutou barvu, přirozenou bramborovou chuť a v ohřevné vaně vydrží stabilní až 4 hodiny, během kterých nemění barvu ani neřídne.


S čím bramborovou kaši podávat? 

Bramborová kaše se hodí například k těmto pokrmům:

  • Filet Mignon
  • Hovězí Bourguignon
  • Hovězí Stroganov
  • Crockpot Cube Steak
  • Jehněčí kotlety
  • Hovězí líčka
  • Pštrosí vejce
  • Treska v kukuřičné krustě 



TIP
: Vyzkoušejte náš recept na pečenou tresku s krustou z kukuřičných lupínků s dýňovo-bramborovou kaší anebo vepřové žebírko sous-vide s liškami a cherry rajčaty v lovecké omáčce.

Variace na bramborovou kaši

Pokud chcete bramborovou kaši nějak ozvláštnit, přidejte k bramborám ještě další surovinu. Tou může být například dýně, batáty, celer, hrášek, patizon, špenát, mrkev nebo křen.

Skvěle s bramborovou kaší ladí i některé bylinky, takže neváhejte kaši dochutit či dozdobit hladkolistou petrželí, pažitkou, libečkem nebo jarní cibulkou.

Lákají vás další recepty na bramborovou kaši? Naši šéfkuchaři si pro vás připravili brožuru s 20 recepty na její různé variace a sepsali pro vás detaily, proč je Knorr bramborová kaše a její příprava časově a hlavně finančně mnohem efektivnější než příprava tradičním způsobem.

Stáhněte si naši brožuru o bramborové kaši a posuňte své kulinářské umění zase o kousek dál.

Co dělat se zbylou bramborovou kaší?

Zbyla vám bramborová kaše a nechcete ji vyhodit? Nemusíte. Využijte ji na jiné oblíbené recepty. Vyzkoušejte třeba tyto:

  • Placky z bramborové kaše: Do vychladnuté kaše přidejte vajíčka a hrubou mouku. Vytvořte těsto, ze kterého vytvarujete placky. Ty osmažte na pánvi na oleji nebo dejte péct do trouby rozehřáté na 200 stupňů na 20 minut. K bramborovým plackám pak podávejte uzené se zelím, dušený špenát, osmažené houby nebo je vyzkoušejte na sladko, třeba s mákem, marmeládou, povidly nebo s tvarohem.
  • Bramborové krokety pečené v troubě: Ke kaši přidejte vajíčka, hrubou mouku, nastrouhaný sýr a čerstvé bylinky jako petržel, tymián, rozmarýn nebo koriandr. Ze směsi vytvarujte malé kuličky o průměru tři centimetry. Obalte je v trojobalu a pečte asi 20 minut v troubě rozehřáté na 200 stupňů.
    Podívejte se také na recept na domácí bramborové krokety s delikátní omáčkou.
  • Bramborové muffiny: Do kaše přidejte vajíčka, sýr feta, baby špenát, uzené maso pokrájené na drobné kostičky nebo oblíbený jamón pokrájený na kousky. Vše promíchejte, opepřete, přidejte oblíbené bylinky a směs nandejte do muffinových formiček. Pečte 40 minut ve vyhřáté troubě na 180 stupňů.
Produkty
Recepty
Inspirace
Menu