Menu

Pohoda na talíři — „jídlo s náladou“

Jídlo, které posiluje imunitu, zlepšuje celkové zdraví a podporuje vývoj dětí, se těší stálé oblibě již několik let. Pokud jde o nadcházející rok, bude to všechno o „jídle s náladou“ – dobrém jídle pro naše tělo, mysl i duši. Spotřebitelé a návštěvníci restaurací budou hladoví po produktech, pokrmech a nápojích, které slibují zvýšení jejich výkonnosti, pomáhají snižovat stres či zvyšují soustředění a produktivitu.

Budou se dívat za hranice známých stimulantů, jako je kofein, protože tento trend zahrnuje všechny druhy rostlinných produktů včetně ovoce, zeleniny a luštěnin. Ty poslední (např. fazole pinto) budou obzvláště oblíbené, a to díky jejich bezkonkurenčnímu obsahu hořčíku - minerálu, o kterém je známo, že zmírňuje stres a únavu.

Spotřebitelé budou vyhledávat potraviny bohaté na vlákninu; pro-, pre- a postbiotika; stejně jako folát – to vše pomáhá v boji proti vyčerpání. Produkty a pokrmy obohacené o ashwagandhu, levanduli nebo chmel jsou také in, protože se všichni snažíme zůstat v klidu, nedráždit si nervy a zahnat úzkost.

Pohoda na talíři — „jídlo s náladou“

Rostlinná tradice

Vaření bez masa je na konstantně vzestupné křivce. Veganské a vegetariánské restaurace budou i nadále přibývat a ty tradičnější budou stále více rozšiřovat svou rostlinnou nabídku. Spotřebitelé, zejména mladší, budou zvláště hrdí na to, že omezují maso, čímž projevují svou náklonnost k udržitelnému životnímu stylu. Bohužel by právě toto mohlo čím dál tím víc drhnout mezi nimi a staršími členy jejich rodiny.

To je důvod, proč se hosté doslova hrnou do míst, která nabízejí klasická jídla z různých zemí a kultur, přepracovaná tak, aby obsahovala pouze rostlinné suroviny. Omezení konzumace masa neboli flexitariánství je nadále považováno za dobrý krok k přechodu k plně bezmasé stravě, která je dobrá pro planetu, pro zvířata i pro vlastní zdraví člověka. 

Rostlinná tradice

Samostatné stolování

Místa v restauracích pro jednoho? Je to nejen možné, ale prostě nutné. Nárůst sólového stolování zaznamenávají majitelé restaurací i kaváren. Protože se hosté zaměřují na péči o sebe, i když často žijí sami, je důležité přizpůsobit se jejich potřebám. A to třeba tím, že jim podniky poskytnou dobře navržené prostory, kde mohou trávit čas, pracovat a v klidu si vychutnat dobré jídlo. Nenechte se tedy zákazníky zaskočit, když vás požádají o stůl pro jednoho!

Samostatné stolování

Šetrný, lahodný

Žijeme v době krize. Rostoucí náklady na podnikání pociťuje i potravinářský průmysl. Štamgasti z restaurací budou častěji zůstávat doma a kdysi hojně utrácející budou více šetřit.

To nutí majitele restaurací hledat kreativní způsoby, jak udržet nízké náklady. Řešením může být třeba používání „méně oceňovaných“ ingrediencí, které byly donedávna vynechány z jídelníčků – od alternativních kusů masa, včetně vnitřností, až po části zeleniny, které mohly skončit v koši, jako je například mrkev. Pojmy jako „nulový odpad“ přejdou od vágních frází ke skutečným činům konaných v každé kuchyni restaurace.

Šetrný, lahodný

Bouřlivé počasí

Změna klimatu není bohužel mýtus, ale skutečnost. Spotřebitelé se už teď obracejí k výrobkům a pokrmům, které jejich tělu pomáhají vypořádat se s extrémními teplotami, od silných mrazů až po vedra, a také k těm, které v případě nouze dlouho vydrží.

Polévky, které zahřejí, saláty, které osvěží — to je něco, co už známe a děláme dobře. Nyní je čas přemýšlet o pokrmech, které nejen pomáhají tělu odolávat vyčerpání z horka nebo podchlazení, ale také usnadňují seniorům, dětem a lidem se speciální dietou přečkat zvláště náročné podmínky.

Bouřlivé počasí

Stravování šetrné ke klimatu

Vzhledem k tomu, že jednotliví zákazníci kladou stále větší důraz na výběr produktů šetrných k životnímu prostředí, pravděpodobně se v tomto ohledu zvýší i tlak na restaurace a kavárny. Přírodní ingredience, krátké dodavatelské řetězce, vlastní zeleninové zahrádky – to jsou jen některé z aspektů, které upoutají pozornost zákazníků.

Úsilí o udržitelnost by mělo být nedílnou součástí vašeho každodenního podnikání; očekávejte, že se zákazníci budou ptát na ekologicky udržitelné pracovní normy, postupy a chování. Připravte se – a rovnou se pusťte do práce!

Stravování šetrné ke klimatu

Nostalgické jídlo

Výzkumy neustále ukazují, že lidé mají tendenci se nejlépe cítit se známými produkty, hudbou nebo předměty. To znamená s takovými věcmi, které pro nás mají sentimentální hodnotu a přinášejí vzpomínky na minulost. Nedělní večeře u babičky? Tradiční sváteční hostina? Špagety, kterým jste žili na vysoké škole? To je jen několik příkladů potravin, díky kterým se člověk cítí „jako doma“.

Takzvané nostalgické jídlo, které člověka vrací zpátky ve vzpomínkách, bude letos obzvlášť důležité. Například produkty z 80. let se nyní znovu objevují na pultech obchodů. Ujistěte se, že některé z nich máte ve své nabídce. Zákazníci jistě ocení tento výlet do minulosti.

Nostalgické jídlo

Sladké a pikantní? Zkuste „swicy“!

Už jste slyšeli výraz „swicy“? Vztahuje se k lahodné kombinaci pálivosti a sladkosti v jediném pokrmu, dezertu nebo příloze. V roce 2023 budeme jíst hořké čokoládové tyčinky s chilli, smažené kuře v korejských omáčkách smíchaných s jahodovým džemem, želé z černého pepře a spoustu dalších předkrmů, hlavních jídel a dezertů kombinující obě chutě.

Všichni jsme se učili, že naše chuťové pohárky dokážou rozlišit sladkou, slanou, hořkou, kyselou a umami příchuť, ale až donedávna nikdo nemluvil o důležitosti „zpracování chuti“. Takto „dochází“ k chuti, když ochutnáváme vícevrstvé kompozice různých ingrediencí, a to je přesně ten druh neotřelého zážitku, který vaši zákazníci očekávají.

Sladké a pikantní? Zkuste „swicy“!

Udělejte si místo pro houby

Shiitake, portobello, lví hříva nebo houby maitake byly již široce zastoupeny v nabídkách roku 2022. V roce 2023 budou houby ještě růst na popularitě, zejména pokud jde o ty netradičnější nebo pěstované v laboratoři.

Fungují skvěle v pokrmech a la carte, předkrmech, a dokonce i v nápojích. Vlastní houbové farmy jsou stále častějším jevem a jednoznačným lákadlem pro zákazníky toužící vyzkoušet nové zážitky, chutě a kompozice. Houbová sezóna začíná právě teď – a trvá po celý rok!

Udělejte si místo pro houby

Globálně lokální

Jak se svět stále více propojuje, místní kuchyně získávají celosvětové uznání. Zatímco čínské, japonské, mexické, indické nebo thajské jídlo pomalu přechází z „trendy“ na „klasiku“, každý rok přináší něco nového. Posledních pár let patřilo gruzínštině a další revoluce je hned za rohem.

Jídlo putuje s migranty, takže odborníci předpovídají příliv jídel z takových míst, jako je Hongkong, Ukrajina, Rusko a Polsko, a také z mnoha afrických a jihoamerických zemí, např. Kolumbie.

***

To je jen malý výběr těch nejžhavějších gastronomických trendů. Měli bychom také zmínit rostoucí všudypřítomnost kari z jednoho hrnce, které je považováno za perfektní krizové jídlo, yuzu, „pálivý med“ s chilli nebo sušené zeleninové svačiny. Jedna věc je jistá – zákazníci budou stále více chtít jíst lokální, zdravé a chutné jídlo… takové, které je překvapí. Hodně štěstí v roce 2023!

Globálně lokální
Produkty
Recepty
Inspirace
Menu