S naším průvodcem se dozvíte, jak připravit grilované hamburgery, aby chutnaly stejně jako ty ze špičkových amerických restaurací. A to jak v masové, tak i rostlinné verzi.
Anatomie burgeru je lákavou kombinací šťavnaté placky, křupavé zeleniny a chutných omáček, to vše zabalené v housce měkoučké jako peřinka. Pojďme se podívat na jednotlivé komponenty, abychom našli recept na dokonalý burger.
Grilovaný hovězí burger
Dokonalé maso na hamburgery si nejlépe namelte sami, nebo si ho nechte připravit od osvědčeného řezníka. To vám umožní kontrolovat kvalitu a obsah tuku v plackách. Při sestavování masové směsi myslete na proporce. Nejlepších výsledků dosáhnete, zkombinujete-li tučné maso s libovým masem v poměru 70 % až 80 % libového masa s 20 % až 30 % tučného masa. Přesný poměr je dobré nastavit podle vlastní chuti a preference, nejlépe ho vyladíte zkoušením a testováním. Důležité je, že jakmile dosáhnete správných proporcí, měli byste se toho držet, aby kvalita vašeho burgeru zůstala stále stejná.
Takto připravené maso je vhodné vychladit na nízkou teplotu – před vložením na gril musí být dostatečně studené. Mějte na paměti, že sůl odvádí vodu, takže její přidání k masu způsobí, že hamburgery vysuší. Chcete-li své burgery dochutit, posypte je solí těsně před tím, než je hodíte na rozpálený gril nebo je okořeňte až po opečení.
Grilování hovězích burgerů
Burgery grilujte z obou stran, dokud nebudou hotové. A co to přesně znamená? V závislosti na konečné vnitřní teplotě masa mohou být vaše burgery uvnitř buď sytě růžové – méně propečené nebo našedlé - tedy dobře propečené. K získání placky, která splňuje očekávání vašich hostů, je nejlepší použít teploměr se sondou. Zkušení kuchaři se při pečení burgerů obejdou bez teploměru a se znalostí svého grilu dokážou posoudit stupeň propečenosti sami.
Po sejmutí placky z grilu je dobré nechat ji chvíli odležet. Díky tomu zůstane maso šťavnaté a vaši hosté si budou užívat každé sousto.
Burgery z elektrického grilu, plynového nebo z grilu na dřevěné uhlí?
Na jakém grilu je nejlepší připravovat burgery? Na tuto otázku dávají kuchaři různé odpovědi, záleží na jejich potřebách, očekáváních a možnostech. Každá možnost má totiž své výhody a nevýhody, které stojí za to zvážit ještě před výběrem konkrétního zařízení.
- Gril na dřevěné uhlí: je lehký, mobilní, nevyžaduje připojení elektřiny ani plynu. Umožňuje připravit jedinečné burgery s teplou, kouřovou chutí, které na žádném jiném grilu nedosáhnete. Bohužel má i mnoho nevýhod: vyžaduje předehřev a je potřeba hlídat teplotu, také se z něj hodně kouří a je náročnější na čištění. Gril na dřevěné uhlí je pro ty, kteří jsou ochotni hodně obětovat přípravě svých dokonalých burgerů.
- Elektrický gril: oblíbená možnost mnoha kuchařů. Rychle se zahřívá, méně kouří a snadno se čistí. Ohřívá se rovnoměrně, což může být výhoda i nevýhoda, pokud chcete připravovat více pokrmů současně. Obvykle je však spíše malý a bude se hodit pouze v malých prostorách.
- Plynový gril: nejčastěji používaný ve velkých stravovacích zařízeních. Jsou rozměrné, pohodlné na používání a snadno se čistí. Některé mají dokonce samočistící funkci. Mají však vyšší pořizovací cenu, takže menší podniky často spoléhají na grily elektrické.
Jak na veganský burger? Je to snadné!
Trend rostlinných produktů ovládá gastronomický průmysl. V současné době si většina burgerových podniků uvědomuje, že podávání vegetariánských a veganských alternativ jim umožňuje zvýšit zisky a přilákat nové hosty. Ne každý kuchař však ví, jak na veganské grilování.
Na pomoc přicházejí produkty The Vegetarian Butcher pro profesionální vaření. Už znáte The Vegetarian Butcher Raw NoBeef a The Vegetarian Butcher NoChicken Nuggets? Jedná se o plně veganské alternativy k mletým hovězím plackám a obaleným kuřecím prsům. Protože se připravují ze sóji, jsou bohaté na bílkoviny, mají lákavou masovou texturu a skvělou chuť.
Můžete je použít stejně jako masové protějšky, například The Vegetarian Butcher Raw NoBeef můžete podávat ve dvoupatrovém veganském burgeru z našeho receptu.
Zelenina: od salátu coleslaw po grilovaný lilek
Klasická burgerová kombinace ledového salátu, cibule, okurky a rajčat má bezpochyby své oddané fanoušky. Ostatním hostům to však může připadat prostě nudné, a tak se vyplatí mít v burgerové nabídce možnosti se zajímavějšími zeleninovými kombinacemi.
Jedním z našich oblíbených burgerových doplňků je zelný salát. Dá se připravit z bílého i červeného zelí, které burgeru dodá výrazné svěží barvy. Základ takového zelného salátu je založen na majonéze s přidáním citronové šťávy nebo octa a koření. Hustá Hellmann's Salad Majonéza funguje skvěle, pokud nepřipravujete veganský burger. Při veganské variantě je nejlepší zvolit krémovou a chutnou Hellmann's Vegan Majonézu. Zajímavým doplňkem je také grilovaná zelenina, zejména lilek, paprika, cibule nebo cuketa.
Jak grilovat zeleninu, abyste dosáhli její plné chuti? Jak grilovanou zeleninu kořenit?
Další možností je doplnit chuť burgeru pečenou nebo dušenou zeleninou, jako jsou žampiony a lišky nebo marmeládou z červené cibule. Recept na vegetariánský francouzský burger s kozím sýrem, marmeládou z červené cibule a rukolou najdete na našem webu.
Grilované hamburgery mají rády omáčky
Omáčka je tečkou za perfektně ugrilovanou plackou doprovázenou křupavou a chutnou zeleninou. Určitě stojí za to mít na jídelníčku burgery s tradiční omáčkou. Připravte si ji sami. Jednoduše spojte majonézu s kečupem, přidejte nakrájené kyselé okurky a dochuťte octem, cukrem, solí a pepřem. Majonéza do této omáčky by měla mít klasickou chuť, a proto je nejlepší sáhnout po světové majonéze č. 1: Hellmann's Decorative majonéza.
Mnoho hostů si již nedovede představit burgery bez kouřové BBQ omáčky. Můžete se setkat s různými druhy omáček: s colou, whisky, brandy nebo medem. Nic však nenahradí klasickou Hellmann's BBQ omáčku, která se perfektně chová v horké i studené aplikaci. Proto si ji můžete namazat na burger těsně předtím, než ho sundáte z grilu, nebo na housku, jako v našem receptu na hovězí burger v podzimní verzi se sušenými rajčaty a BBQ omáčkou.
Myšlenka dát hostům možnost vybrat si vlastní oblíbené omáčky získává na popularitě. Pokud plánujete sestavit své menu tímto způsobem, vyplatí se mít několik různých druhů, které vašim hostům umožní plně přizpůsobit burgery jejich chuťovým pohárkům.
Omáčky by měly být nejen rozmanité, ale také vynikající kvality. Vyberte si proto osvědčenou a oblíbenou řadu omáček Hellmann's. Najdete u nás jemnou Hellmann's Majonézovou omáčku, výraznou Hellmann's Česnekovou omáčku, klasickou Hellmann's Tatarskou omáčku, Hellmann's Kebab s kmínem a Hellmann's Pikantní omáčku, která rozproudí vaše smysly. Naprostý požitek pro každý mlsný jazýček!
Související články
UFS Academy: Portál pro online školení profesionálních kuchařů
- Školení vytvořilišéfkuchaři z celého světa.
- Videa sledujete neomezeně.
- Školení jsou ZDARMA a bez reklam.
- Přihlášení trvá jen 30 vteřin.