Výborně to řekl Marco Pierre White: „Velcí šéfkuchaři se rodí se sebejistotou a vynikající jídla vznikají z vypočítavosti.“ A právě jídla z těstovin představují jednu z možností, jak si bezpečně zvyšovat zisk. Na mnoho způsobů.

Food cost. Jídla z těstovin jsou nízkonákladová. Díky nim můžete vyrovnat cenu dražších produktů a udržet food cost na požadované úrovni. Při objednávce větších balení a také díky spolupráci s dodavatelem lze vyjednat dobré ceny. To se týká nejen těstovin, ale i jiných produktů. Nízkonákladová jídla z těstovin pomohou zvláště v měsících s menším provozem.

Úspora času a energie Těstoviny dobré kvality dostupné v sušené podobě představují vynikající příležitost, jak do jídelníčku zařadit jídla, která jsou nejen chutná, ale také se snadno připravují. V souladu se zásadou mise and place se většina věcí připravuje před servírováním. Pokud bude vaším úkolem pouze uvařit těstoviny a ohřát omáčku, budete moci v hodinách největšího náporu hostů připravit větší počet jídel a vytvořit v restauraci větší zisk. 

Minimalizujte odpady. Jak? Při zavádění nového chodu do jídelníčku je třeba se snažit, aby jeho složky našly využití také v jiném jídle a tím se zvýšila šance na jejich prodej. Těstoviny vám v tom díky své různorodosti a širokým možnostem využití pomohou.

Příklad: Zavádíte do jídelníčku kachnu? Není nic snadnějšího než ji nabídnout ve specialitách s těstovinami pappardelle. Tyto široké, ploché těstoviny, které pocházejí z Toskánska, se výborně hodí k masu, neboť zdůrazní jeho chuť a strukturu.

Jak zvýšit ziskovost jídel? Sledujte velikost porcí. Restaurace v České republice často nabízejí porce jedné velikosti, přičemž se jejich hmotnost pohybuje od 300 do 450 gramů. Sledujte, zda se talíře vracejí prázdné, abyste případně mohli zmenšit velikost porcí.

Nabídněte těstoviny ve 2 velikostech porcí. Menší porci lze využít jako předkrm či dětské jídlo nebo nabídnout v rámci brunche. U menší porce stanovte cenu tak, aby nadále přinášela očekávaný zisk, ale neztratila svou atraktivitu. Zákazníci takové řešení jistě ocení. Zajímavé je, že tento postup zvyšuje variabilitu a různorodost jídelníčku, aniž by bylo nutné do něj přidávat další produkty.  

Zajímavost: V r. 2012 získalo ve Velké Británii titul jídlo roku caccio a pepe neboli kombinace těstovin, sýra pecorino a pepře.

Pokud ve své restauraci podáváte jídla s těstovinami, zúčastněte se soutěže „PastaMania“ a bojujte o hlasy hostů pro vaše jídlo!

Prozkoumej svět TĚSTOVIN