Tradiční řecká musaka
Vyzkoušejte recept na tradiční řecký pokrm musaku! Nezapomeňte plátky lilku "nechat vypotit", abyste je zbavili hořkosti.

Suroviny
Tradiční řecká musaka
−
+
€277.2
maso
Rostlinný olej
/ml
60.0 ml
0%
Cibule nakrájená na kostičky
/g
250.0 g
0%
Jehněčí mleté
/kg
1.2 kg
0%
Gyros koření
/g
30.0 g
0%
Sůl Podle Chuti
/
0.0
0%
Voda na dušení
/
0.0
0%
Sušené oregano podle chuti
/
0.0
0%
musaku
Lilek
/kg
1.2 kg
0%
Sůl
/
0.0
0%
Tuk na vymazání nádoby
/
0.0
0%
Brambory nakrájené na plátky
/kg
1.0 kg
0%
Knorr Pomodori Pelati - celá loupaná rajčata 2,5 kg
/g
600.0 g
0%

bešamelovou omáčku
Knorr Bílá omáčka 0,95 kg
/g
140.0 g
0%
Mléko
/l
1.0 l
0%
Muškátový oříšek podle chuti
/
0.0
0%
Vaječné žloutky
/kus
4.0 kus
0%
zapečení
Mozzarella sýr
/g
400.0 g
0%
Rajčata, nakrájená
/
0.0
0%
servírování
Čerstvá zelenina a bylinky na ozdobu
/
0.0
0%
Sýr feta
/g
150.0 g
0%
Olivový olej
/ml
50.0 ml
0%
/
maso
-
Rostlinný olej 60.0 ml
-
Cibule nakrájená na kostičky 250.0 g
-
Jehněčí mleté 1.2 kg
-
Gyros koření 30.0 g
-
Sůl Podle Chuti
-
Voda na dušení
-
Sušené oregano podle chuti
musaku
-
Lilek 1.2 kg
-
Sůl
-
Tuk na vymazání nádoby
-
Brambory nakrájené na plátky 1.0 kg
bešamelovou omáčku
-
Knorr Bílá omáčka 0,95 kg 140.0 g
-
Mléko 1.0 l
-
Muškátový oříšek podle chuti
-
Vaječné žloutky 4.0 kus
zapečení
-
Mozzarella sýr 400.0 g
-
Rajčata, nakrájená
servírování
-
Čerstvá zelenina a bylinky na ozdobu
-
Sýr feta 150.0 g
-
Olivový olej 50.0 ml
Příprava
-
maso
- Na oleji krátce orestujte cibuli, přidejte maso a orestujte, poté dochuťte kořením gyros a solí. Přidejte rajčatovou pastu, přidejte malé množství vody.
- Odpařte přebytečnou vodu. Na závěr přidejte podle chuti trochou oregana.
- Na oleji krátce orestujte cibuli, přidejte maso a orestujte, poté dochuťte kořením gyros a solí. Přidejte rajčatovou pastu, přidejte malé množství vody.
-
musaku
- Lilek omyjte a podélně nakrájejte na tenké plátky, každý plátek z obou stran lehce posypejte solí a nechte chvíli odležet. Výpotky dobře osušte papírovou utěrkou.
- Plátky lilku opečte na oleji z obou stran a poté na stejném oleji opečte plátky brambor.
- Rajčata nakrájejte nebo rozpůlte.
- Lilek omyjte a podélně nakrájejte na tenké plátky, každý plátek z obou stran lehce posypejte solí a nechte chvíli odležet. Výpotky dobře osušte papírovou utěrkou.
-
bešamelovou omáčku
- Bílou omáčku Knorr smíchejte s mlékem a přiveďte k varu. Dochuťte špetkou muškátového oříšku.
- Počkejte, až omáčka vychladne, a poté ji smíchejte se žloutky.
-
zapečení
- Plech potřete tukem, poklaďte vrstvou bramborových plátků, posypte sýrem, pokapejte malým množstvím bešamelu, poté poklaďte plátky lilku, sýr a omáčku. Celý pokrm posypte masem a navrch nalijte omáčku.
- Pečte v troubě předehřáté na 170 °C přibližně 40 minut. V polovině pečení posypejte pokrm zbylým sýrem a přidejte plátky rajčat.
- Plech potřete tukem, poklaďte vrstvou bramborových plátků, posypte sýrem, pokapejte malým množstvím bešamelu, poté poklaďte plátky lilku, sýr a omáčku. Celý pokrm posypte masem a navrch nalijte omáčku.
-
servírování
- Musaku naporcujte za studena a před podáváním prohřejte.
- Ozdobte čerstvými bylinkami.
- Navrch dejte rozdrobený sýr feta a lehce pokapejte olivovým olejem.
- Musaku naporcujte za studena a před podáváním prohřejte.