Carpaccio z chobotnice
Pojmem carpaccio se dá nazvat vše, co je nakrájeno na tenké plátky a podáváno za syrova v souvislé vrstvě a ochuceno nebo doplněno studenou omáčkou.

Suroviny
Carpaccio z chobotnice
−
+
€319.6
Chobotnice
Chobotnice
/kg
1.0 kg
0%
Cibule
/g
200.0 g
0%
Essence Zeleninový bujón
/ml
40.0 ml
0%
Voda
/l
1.5 l
0%
Sůl
/
0.0
0%
Suché červené víno
/ml
100.0 ml
0%
Bouquet Garni
/kus
1.0 kus
0%
Řapíkatý celer
/g
200.0 g
0%
Zálivka
Šťáva z limetky
/ml
70.0 ml
0%
Knorr Řecká zálivka 700 g
/g
10.0 g
0%
Olej
/ml
50.0 ml
0%
/
Chobotnice
-
Chobotnice 1.0 kg
-
Cibule 200.0 g
-
Essence Zeleninový bujón 40.0 ml
-
Voda 1.5 l
-
Sůl
-
Suché červené víno 100.0 ml
-
Bouquet Garni 1.0 kus
-
Řapíkatý celer 200.0 g
Zálivka
-
Šťáva z limetky 70.0 ml
-
Knorr Řecká zálivka 700 g 10.0 g
-
Olej 50.0 ml
Příprava
-
Chobotnice
- Chobotnice očistěte, odstraňte oči a důkladně vyřízněte ústní otvor.
- Cibuli a řapíkatý celer nakrájejte na větší kostičky, přidejte z Essence a vody připravený zeleninový fond, sůl dle chuti, bouquet garni a víno.
- Do vařícího se fondu vložte očištěnou chobotnici a vařte na pomalém ohni do měkka (cca 1 hodinu). Uvařenou chobotnici ponechte ještě ve vývaru několik minut (10–20 ).
- Ještě teplou chobotnici zaviňte těsně do rolády pomocí potravinové fólie, propíchejte fólii, aby vyšel všechen vzduch, a znovu zaviňte do fólie, vložte do ledničky na 24 hodin.
- Chobotnici nakrájejte na tenké plátky na nářezovém stroji a hned pokládejte na talíř.
- Olivy vysušte v mikrovlnné troubě a rozmixujte na drobné kousky.
-
Zálivka
- Řeckou zálivku smíchejte se šťávou z limetek, přidejte olej a důkladně rozmíchejte metličkou, dále odstavte na 10 minut a znovu promíchejte.
-
Podávání
- Plátky chobotnice podávejte s klíčky ze sladkého hrášku, rukolou posypané drobnými kousky oliv a pokropené zálivkou.