+

Chobotnice

  • Chobotnice 1 kg
  • Cibule 200 g
  • Essence Zeleninový bujón 40 ml
  • Voda 1.5 l
  • Sůl
  • Suché červené víno 100 ml
  • Bouquet Garni 1 kus
  • Řapíkatý celer 200 g

Zálivka

  1. Chobotnice

    • Chobotnice očistěte, odstraňte oči a důkladně vyřízněte ústní otvor.
    • Cibuli a řapíkatý celer nakrájejte na větší kostičky, přidejte z Essence a vody připravený zeleninový fond, sůl dle chuti, bouquet garni a víno.
    • Do vařícího se fondu vložte očištěnou chobotnici a vařte na pomalém ohni do měkka (cca 1 hodinu). Uvařenou chobotnici ponechte ještě ve vývaru několik minut (10–20 ).
    • Ještě teplou chobotnici zaviňte těsně do rolády pomocí potravinové fólie, propíchejte fólii, aby vyšel všechen vzduch, a znovu zaviňte do fólie, vložte do ledničky na 24 hodin.
    • Chobotnici nakrájejte na tenké plátky na nářezovém stroji a hned pokládejte na talíř.
    • Olivy vysušte v mikrovlnné troubě a rozmixujte na drobné kousky.
  2. Zálivka

    • Řeckou zálivku smíchejte se šťávou z limetek, přidejte olej a důkladně rozmíchejte metličkou, dále odstavte na 10 minut a znovu promíchejte.
  3. Podávání

    • Plátky chobotnice podávejte s klíčky ze sladkého hrášku, rukolou posypané drobnými kousky oliv a pokropené zálivkou.
+