Carpaccio z chobotnice
Pojmem carpaccio se dá nazvat vše, co je nakrájeno na tenké plátky a podáváno za syrova v souvislé vrstvě a ochuceno nebo doplněno studenou omáčkou.

Suroviny
Chobotnice
-
Chobotnice 1 kg
-
Cibule 200 g
-
Essence Zeleninový bujón 40 ml
-
Voda 1.5 l
-
sůl
-
Suché červené víno 100 ml
-
Bouquet Garni 1 kus
-
Řapíkatý celer 200 g
Zálivka
-
Šťáva z limetky 70 ml
-
Olej 50 ml
Příprava
-
Chobotnice
- Chobotnice očistěte, odstraňte oči a důkladně vyřízněte ústní otvor.
- Cibuli a řapíkatý celer nakrájejte na větší kostičky, přidejte z Essence a vody připravený zeleninový fond, sůl dle chuti, bouquet garni a víno.
- Do vařícího se fondu vložte očištěnou chobotnici a vařte na pomalém ohni do měkka (cca 1 hodinu). Uvařenou chobotnici ponechte ještě ve vývaru několik minut (10–20 ).
- Ještě teplou chobotnici zaviňte těsně do rolády pomocí potravinové fólie, propíchejte fólii, aby vyšel všechen vzduch, a znovu zaviňte do fólie, vložte do ledničky na 24 hodin.
- Chobotnici nakrájejte na tenké plátky na nářezovém stroji a hned pokládejte na talíř.
- Olivy vysušte v mikrovlnné troubě a rozmixujte na drobné kousky.
-
Zálivka
- Řeckou zálivku smíchejte se šťávou z limetek, přidejte olej a důkladně rozmíchejte metličkou, dále odstavte na 10 minut a znovu promíchejte.
-
Podávání
- Plátky chobotnice podávejte s klíčky ze sladkého hrášku, rukolou posypané drobnými kousky oliv a pokropené zálivkou.