Grilovaný chřest s piri piri holandskou omáčkou a klobáskovou strouhankou
Mladý zelený chřest není potřeba vůbec loupat, když tak pouze u spodního tlustšího konce. Hotový chřest by měl být měkký, ale přesto křehký.

Suroviny
Sherry vinaigrette
-
Sherry ocet 200 ml
-
Šalotka, nasekaná 3 kus
-
Med 30 g
-
Hořčice, Dijon 50 g
-
Sůl
-
Olej 400 ml
Chřest
-
Chřest zelený mladý (baby) 100 kus
-
Sůl
-
Černý pepř, čerstvý drcený
Piri piri holandská omáčka
-
Knorr Professional Primerba Tymián 0,34 kg 5 g
-
Česnek, utřený 15 g
-
Piri piri, sušené nebo pasta
Klobásková strouhanka
-
Panko strouhanka 200 g
-
Salsiccia 200 g
Servírování
-
Pažitka, čerstvá
Příprava
-
Sherry vinaigrette
-
Smícháme všechny ingredience kromě oleje.
-
Mixujeme v mixeru a pomalu přiléváme olej do konzistence emulze.
-
-
Chřest
-
Chřest namočíme do připraveného vinaigrettu, osolíme a opepříme, lehce obalíme a necháme okapat.
- Grilujeme 2 minuty z každé strany (v případě velkého chřestu zblanšírujeme).
-
-
Piri piri holandská omáčka
- Hotovou omáčku zahřejeme, ochutíme tymiánem, česnekem a přidáme piri piri.
-
Klobásková strouhanka
-
Maso ze střívka klobásy vyndáme a na pánvičce na nízkou teplotu orestujeme do křupava nebo sušíme v konvektomatu na nízkou teplotu.
-
Poté přesypeme do mixeru a rozmixujeme. Přidáme panko strouhanku, aby absorbovala všechen tuk.
-
Přendáme na plech s pečícím papírem a vložíme do konvektomatu na 148 °C na 5–7 minut do zlatohnědé barvy.
-
-
Servírování
-
Grilovaný chřest osušíme, dáme na talíř, přelijeme holandskou omáčkou, posypeme klobáskovou strouhankou a nasekanou pažitkou.
-