Oravské bramborové halušky s čerstvými špenátovými listy a sýrovou omáčkou
Halušky jsou slovenské bramborové noky – národní jídlo, které je nenáročné jak na suroviny, tak na čas.

Suroviny
Halušky
-
Horká voda 1.2 l
Omáčka
-
Listový špenát 1 kg
-
Cibule 100 g
-
Rama Culinesse Profi 0,9 l 80 ml
Salát
-
Voda 850 ml
-
Rajčata 1000 g
-
Olej, řepkový 30 ml
-
Cukr 50 g
-
Sůl 5 g
-
Cibule, jarní 80 g
-
Jablečný ocet 50 ml
-
Knorr Pepř černý mletý 0,5 kg 1 g
Příprava
-
Halušky
- Směs důkladně smícháme se studenou vodou a necháme 5 minut odstát.
- Těsto protlačíme přes síto na halušky přímo do vroucí vody. Až halušky vystoupají na povrch, tak vodu slijeme.
-
Omáčka
- Na tuku orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme špenátové listy a necháme je zavadnout.
- Zvlášť připravíme sýrovou omáčku - směs vmícháme do horké vody a necháme 2 minuty povařit.
- Omáčku poté smícháme s haluškami a špenátem (nebo přelijeme přes směs halušek se špenátem).
-
Salát
Opláchnutá rajčata nakrájíme na tenké plátky, posypeme drobně nakrájenou jarní cibulkou a pokapeme zálivkou připravenou z vody, octa, cukru a oleje, dochucenou solí a pepřem.